Lubisz chińszczyznę? Jesz glutaminian sodu
Najwięcej osób z danym genem jest tam, gdzie spożywa się najwięcej roślin - w Indiach, Afryce oraz wschodniej i południowej Azji. Ale - jak przekonuje Agnieszka Ślusarska-Staniszewska - na wegetarianizm można przejść w każdej szerokości geograficznej, w każdym wieku i niezależnie od genów. - Trzeba tylko pamiętać o tym, by nasza dieta była zbilansowana i bogata w rosliny strączkowe, orzechy, pestki, nasiona, produkty pełnozarniste. Oraz rośliny zielonolistne takie jak na przykład jarmuż - tłumaczy dietetyczka.
A co należy zrobić, jeśli z diety chcemy wyeliminować także produkty mleczne? I czy jest coś, co łączy wegetarian oraz mięsożerców? O tym m.in. w materiale Macieja Oswalda.
***
Tytuł audycji: "Stacja Nauka"
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Data emisji: 2.03.2017
Godzina emisji: 12.35
kul/kd