- To nasz studencki projekt, który powstał na warsztatach ekologicznych na warszawskiej ASP - opowiadają designerki goszczące w "Poranku OnLine". - Wyszłyśmy od kształtowania postaw ekolgicznych u najmłodszych, a przy okazji chciałyśmy pokazać, jak można wykorzystać surowce, które zazwyczaj wyrzucamy. Sięgnęłyśmy po obierki, liście, kasztany. W pierwszej fazie projektu skupiłyśmy się na aspekcie ekologicznym. Potem doszłyśmy do wniosku, że warto opracować także jadalną formułę dla naszych naczyń.
Martyna Ochojska, Dominika Wysogląd i Joanna Jurga zamknęły się w kuchni i zaczęły eksperymentować. Suszyły, mieliły, gotowały i piekły. Zależało im na tym, aby ich produkt był trwały, dostępny, tani i wyzwalał kreatywność. A przy tym ładnie pachniał, dobrze się barwił, trzymał formę i sprawiał przyjemność z działania także najmłodszym.
- Kiedy już opracowałyśmy właściwą recepturę, opartą na bazie kleju z bananów, poszłyśmy z nią do naszego profesora - wpominają rozmówczynie Justyny Dżbik. - On powąchał masę i przyznał, że pięknie pachnie. A potem, ku naszemu zdziwieniu, ugryzł ją i dodał, że nieźle smakuje, choć jest nieco twarda. Ale i ten problem wkrótce rozwiązałyśmy.
Powstały w ten sposób materiał pozwolił na formowanie talerzy, misek, podstawek i wszystkiego, co potrzebne jest do zaserwowania pełnego posiłku, w tym także sosów i zup. Naczynia mają miękkie kształty, grube ranty i domowy charakter. Są w pełni spersonalizowaną zastawą stołową, dostępną w kilku wariantach kolorystycznych.
- Dzięki kurkumie otrzymujemy intensywną żółć. Buraki, wiadomo, dają głęboką czerwień - tłumaczą projektantki. - Do produkcji naczyń wykorzystujemy też spirulinę. To glony, które zabarwiają ciasto na butelkową zieleń, a przy okazji mają bardzo dużo żelaza i w Azji są traktowane jako suplement diety, który gwarantuje zdrowie na medal.
Po konsumpcji naczynia z zestawZestaw można samemu zjeść. Można też nakarmić nimi innych, na przykład ptaki. Co wiecej, receptura jest powszechnie dostępna, więc każdy może sam zrobić talerz, miske albo tackę.
(kul)