Zagrożone ryby. Jedzmy tylko te z certyfikatem?
Okazuje się, że co 20 minut na świecie znika jeden gatunek zwierząt, wśród nich ryby i owoce morza. Pstrąg, karp, sum czy śledź atlantycki - te ryby nie są zagrożone wyginięciem. Unikać jednak powinniśmy m.in. pangi czy niektórych gatunków tuńczyka, którego także zaczyna brakować. Na pytanie, które ryby warto wybierać ze sklepowych półek, a które lepiej omijać odpowiada specjalnie wydany poradnik organizacji WWF, który dostępny jest m.in. w internecie. - Warto też, będąc w sklepie, sprawdzić na produkcie rybnym, który chcemy kupić, skąd dana ryba pochodzi i jakimi narzędziami została wyłowiona - tłumaczyła Justyna Zajchowska z WWF.
Jakie dane powinny znajdować się na produktach rybnych, które chcemy kupić? Na jakie certyfikaty należy zwracać uwagę podczas robienia zakupów? Zapraszamy do wysłuchania materiału reporterskiego Justyny Tylczyńskiej.
***
Tytuł audycji: "Czat Czwórki"
Prowadzi: Piotr Firan
Data emisji:2.01.2016
Godzina emisji: 16.35
kd/jsz