Gluten - zło całego świata?

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2015 11:30
Gluten to nazwa białka występującego w zbożach i przyczyna jednej z najczęściej występujących alergii pokarmowych.
Czy na gluten zawarty m.in. w pieczywie rzeczywiście uczulonych jest aż tylu Polaków?
Czy na gluten zawarty m.in. w pieczywie rzeczywiście uczulonych jest aż tylu Polaków?Foto: Glow Images/East News

Alergia na gluten występuje stosunkowo często - aż 10 do nawet 20 procent osób z alergią pokarmową ma objawy uczulenia na gluten. Dlatego tak dużo mówi się ostatnio o diecie bezglutenowej.

Czy rzeczywiście czyni ona cuda - zastanowimy się z ekspertami.

***

Na "Nawiedzonych" zapraszamy w piątek (27.03) w godz. 10.00-11.00. Audycję poprowadzi Patryk Kuniszewicz.

kul/kd

Czytaj także

Fistaszki - słoniowy przysmak?

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2014 18:53
- Słonie są w stanie zjeść właściwie każdy pokarm roślinny. Nie badano, co jest ich największym przysmakiem - mówi Michał Gołędowski.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak sprawić, by kalorie w posiłkach znikały

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2015 15:10
- Jedzenie składa się z trików - mówiła w Czwórce psychodietetyczka. Ekspertka radziła, jak przyrządzać posiłki, aby były sycące, smaczne i niskokaloryczne.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dieta zgodna z grupą krwi nie działa! A bezglutenowa?

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2015 14:00
Obalamy jeden z największych mitów związanych z odchudzaniem. Naukowcy udowodnili, że zdrowa dieta nie ma nic wspólnego z grupą krwi.
rozwiń zwiń