W Polskiej tradycji Wigilia jest dniem postu, ale w menu obecne są ryby, które kiedyś nie były uznawane za mięso. Nasza reporterka Kaja Zemła wybrała się na warsztaty, na których można było nauczyć się przyrządzania świątecznych potraw w wersji 100-procentowo wegańskiej.
- Jeśli chodzi o karpia, możemy zastąpić go kotletami a'la rybnymi z selera. Wegańskie są także uszka z grzybami i cebulką z ciasta zawierającego tylko mąkę, wodę i olej. Wiele potraw jest wegańskich z natury, np. barszcz czerwony czy pierogi - mówiły instruktorki warsztatów.
Z audycji dowiecie się także, jak zrobić wegański smalec i bigos na wędzonym tofu, które zastępuje boczek. Podajemy również przepis na piernik buraczano-korzenny w polewie.
***
Przygotowała: Kaja Zemła
Data emisji: 20.12.2015
Godzina emisji: 15.30
Materiał wyemitowano w audycji "Sobotologia".
mg/pg