Smak umami - mięsny, metaliczny, mocny - podoba się zarówno Polakom, jak i Japończykom, Koreańczykom czy Chińczykom. Magdalena Tomaszewska-Bolałek - orientalistka, badaczka kultury żywieniowej, założycielka food studies na uniwersytecie SWPS, autorka książki "Polish Culinary Paths" - jest przekonana, że Azjaci zasmakują w naszym żurku, śledziach czy kluskach śląskich.
- Nasze jedzenie jest ciekawe i zróżnicowane pod względem tekstury i faktury - mówi gość Czwórki. - Dodatkowo mamy w repertuarze dużo ciekawych technik przygotowywania posiłków jak: wędzenie, marynowanie czy grillowanie.
Publikacja "Polish Culinary Paths" powstała na zamówienie polskiego rządu, ma za zadanie promować naszą kuchnię w krajach dalekiej Azji. Autorka wyjaśnia, dlaczego w książce brakuje przepisu na bigos czy klasycznego schabowego. Zdradza też, co oprócz kulinariów, promuje też ta publikacja i jak sprawić, by Azja zachwyciła się kuchnią polską.
***
Tytuł audycji: "Tędy po trendy"
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (orientalistka, badaczka kultury żywieniowej, założycielka food studies na uniwersytecie SWPS, autorka książki "Polish Culinary Paths")
Data emisji: 22.05.2016
Godzina emisji: 10.10
pj/mk