Ostatnio ekolodzy bili na alarm z powodu drastycznie niskiego stanu wód w polskich rzekach. To niestety nie przekłada się na naszą świadomość o tym, ile mamy wody. Jak się okazuje mamy jej niewiele. Nie mamy też świdomości tego, jak bardzo marnujemy wodę. Jeśli chodzi o jej zużycie to jesteśmy w ścisłej czołówce krajów UE.
Jak być ekologicznym i jak dbać o swoje zdrowie i kondycję natury podpowiadały w Czwórce Jagna Kaja Szulczewska, coach, bioenergoterapeutka oraz Joanna Szubierajska z ekologia.pl.
- Ekologia to jest życie, wszystko, co nas otacza czyli przyroda, natura, ekosystemy i wzajemne powiązania między nimi - wyjaśnia Joanna Szubierajska. - Ekologią możemy nazywać niekupowanie. Bo kupowanie produktów wiąże się z produkowaniem odpadów, z pozostawieniem śladu ekologicznego - dodaje.
- Możemy robić rzeczy, które są bardziej ekologiczne np. jeśli chodzi o wodę - to proponuję świadome jej używanie, ale też używanie takich produktów, do których wytworzenia było użyte najmniej tej wody - dodaje Jagna Kaja Szulczewska. - Ze 100 tysięcy litrów wody do zagospodarowania możemy wytworzyć 1 kg wołowiny lub 150 bochenków chleba. Jeśli zmienimy naszą dietę to oszczędzamy wodę. Powinniśmy poszerzać naszą wiedzę - uzupełnia.
Na naszym rynku coraz częściej pojawiają się produkty z napisami "eko", "bio", "ekologiczny". Czasem nie mają one wiele wspólnego z ekologią.
- Trzeba rozsądnie podchodzić do każdego zagadnienia związanego z ekologią, czy to przy segregowaniu śmieci czy przy zakupach - tu podstawą jest czytanie etykiet - wyjaśniają ekspertki. - Niestety producenci wykorzystują "green washing" tzw. zielone pranie mózgu, stosują przedrostki "bio-", "eko-" zupełnie bezpodstawnie.
Czwórkowi goście Krzysztofa Grzybowskiego polecają udział we wszelkich garażówkach, akcjach wymiany. Zwracają też uwagę na świadomą konsumpcję spożywczą, gdyż, jak wykazują dane, Polacy marnują około 9 milionów ton żywności - więcej na ten temat dowiesz się słuchając załączonej audycji "4 do 4".
Zapraszamy również do wysłuchania materiału Karoliny Mózgowiec o wodzie i ekologii na co dzień.
(pj)