W naszym wakacyjnym cyklu kulinarnym reporter Czwórki tym razem przetestował Wasze przepisy na owsiankę.
Robimy chłodnik - najlepszą zupę na upał
Danie, które może się kojarzyć ze znienawidzonym w dzieciństwie posiłkiem w przedszkolu, w naszej kuchni zyskało nowy wygląd i nowe smaki.
Owsianka "na słodko"
- Do owsianki na słodko potrzebować będziemy płatki owsiane, owoce, wodę jogurt naturalny i cynamon - mówi Błażej Prośniewski. - Natomiast wersję słoną przygotujemy z płatków, pomidora, czosnku, cebuli, szczypiorku oraz bulionu warzywnego. Danie doprawimy szczyptą pieprzu.
Sposób przygotowania nie wymaga szczególnych umiejętności: - Najpierw płatki gotujemy we wrzącej wodzie albo w bulionie i cały czas pamiętamy o mieszaniu - tłumaczy nasz "tester". - Potem w zależności od wersji dodajemy podsmażone warzywa albo surowe owoce. Jeśli o mnie chodzi to polecam owsiankę na słono.
Owsianka w wersji słonej z warzywami
Owsianka to doskonały sposób na dobry początek kolejnego dnia wakacji. Warto też pamiętać, że owies wśród zbóż posiada najwięcej składników odżywczych i wzmacniających, a jego przetwory mają właściwości odchudzające i odmładzające!
kul