Na Targu Śniadaniowym jedzenie jest podstawą

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2013 10:46
- Na Targu Śniadaniowym można znaleźć wszystko - od świeżego mięsa, przez ręcznie przygotowywane sery, pieczywo, przetwory - mówi Krzysztof Cybruch, współorganizator imprezy. - Przede wszystkim jednak serwujemy śniadania, także na ciepło.
Audio
  • Krzysztof Cybruch opowiada o nowym sezonie Targu Śniadaniowego (Czwórka/Poranek OnLine)
  • Paweł Dobrosz z Tłoczni Soków Jabłkowych i Krzysztof Cybruch z Targu Śniadaniowego polecają tłoczony sok jabłkowy (Czwórka/Poranek OnLine)
Targ Śniadaniowy w Warszawie
Targ Śniadaniowy w Warszawie Foto: mat.pras.

Przez wiosnę i lato mieszkańcy Warszawy zdążyli się już przyzwyczaić do cotygodniowego targu Śniadaniowego na Żoliborzu, u zbiegu ulic Śmiałej i Wojska Polskiego. W czerwcu Targ pojawił się także na Ursynowie. By fani wspaniałych, sobotnich śniadań nie musieli się od nich odzwyczajać organizatorzy imprezy postarali się o zaaranżowanie sobót sezonu jesień-zima.

- Sezon jesień-zima zaczynamy na Żoliborzu, ale to pewnie nie będzie jedyna lokalizacja, w której się pojawimy - mówi Krzysztof Cybruch, współorganizator imprezy. - Jutro, 12 października, wyjątkowo spotkamy się w starym, letnim miejscu. Od kolejnego weekendu można będzie nas znaleźć w Gimnazjum nr 55. Zajmiemy przestrzeń szkoły, boiska i dziedzińca - zaprasza.
Targ Śniadaniowy nie jest oczywiście zwykłym targiem. Owszem można tam zrobić zakupy, ale to co przyciąga gości imprezy to śniadania podawane na miejscu. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Serwowane są dania kuchni różnych regionów świata. - Jest kuchnia etiopska, brazylijska, meksykańska, węgierska, hiszpańska, holenderska - wymienia gość "Poranka OnLine". - Nie brakuje też klasycznych polskich śniadań.

Krzysztof
Krzysztof Cybruch w Czwórce/ fot. Wojciech Kusiński

Bezspornym atutem Targu Śniadaniowego jest integracja. Obcy ludzie uśmiechają się do siebie. Przychodzą matki z dziećmi, seniorzy, młodzież. Każdy oprócz zjedzenia pysznego posiłku może liczyć na jakieś rozrywki. W przestrzeni Targu organizowane są warsztaty teatralne i muzyczne, zajęcia dla dzieci, nie brakuje muzyki na żywo.

 

Sezon jesienno-zimowy na Targu Śniadaniowym rozpoczyna się wyjątkowo ciekawie, zbliżające się listopadowe dni przyniosą ze sobą święto dyni - różne rodzaje zup dyniowych to wystarczający powód by wybrać się na Targ.

Targ
Targ Śniadaniowy

Zapraszamy również do wysłuchania materiału o tłoczonych sokach jabłkowych - o tych przysmakach opowiadają Paweł Dobrosz z Tłoczni Soków Jabłkowych i Krzysztof Cybruch z Targu Śniadaniowego.

(pj)

Czytaj także

Nie ma Centralnego bez inżyniera Karwowskiego!

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2012 15:00
Grał w "Czterdziestolatku", "07 zgłoś się" i "Motylem jestem". W 1975 roku został "Misterem Warszawy", a dziś po prostu jest Dworcem Centralnym, najważniejszym węzłem transportu kolejowego w Warszawie.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nie karm swojego dziecka byle czym!

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2013 11:00
60 procent polskich uczniów nie je śniadania przed wyjściem do szkoły. Część z nich nie zabiera ze sobą kanapek i między lekcjami korzysta tylko z tego, co oferują szkolne sklepiki.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Warszawa - miasto o kontrkulturowej przeszłości

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2013 09:00
Poznaj Warszawę od kontrkulturowej strony - namawia organizatorka odbywającej się pod tym właśnie tytułem akcji. W Domu Spotkań z Historią Sylwia Siedlecka i zaproszeni przez nią goście odkrywają niezależne oblicze stolicy.
rozwiń zwiń