Omena Mensah: Makaron jest zdrowy!

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2011 17:32
– Makaron można zepsuć na wiele sposobów, najłatwiej go rozgotować. Ale jeśli właściwie przyrządzimy makaronowe danie, będzie pysznie i zdrowo – przekonuje Omena Mensah w ramach kampanii "Makaron rządzi zdrowo".
Audio

Rusza druga odsłona kampanii pod hasłem "Makaron rządzi zdrowo". Bohaterem akcji jest Edek Makaron, popularny i powszechnie lubiany mieszkaniec kuchni, który musi zmierzyć się z krążącymi na swój temat plotkami. Chodzi o to, by pokazać, że makaron nie tylko tuczy, ale przede wszystkim jest zdrowy.

– Oczywiście, że "makaron rządzi zdrowo". Wszystko zależy od tego, jaką mamy świadomość jedzenia makaronu – tłumaczy Omena Mensah, dziennikarka TVN, a prywatnie zwolenniczka makaronowej diety. – Jeśli go rozgotujemy, to rzeczywiście nie będzie zdrowy, ale zapewniam, że al dente jest pyszny i nie tuczy.

Obiegowa opinia o makaronie wciąż jednak nie jest najlepsza: jest pyszny, ale żadnych potrzebnych człowiekowi do życia wartości odżywczych, poza węglowodanami, nie ma. – Ale dzięki tym węglowodanom mamy energię! – twierdzi Omena Mensah. – Makaron zawiera też magnez, który poprawia koncentrację, witaminy z grupy B, a także tryptofan, czyli składnik niezbędny do produkcji serotoniny.

Kampanię zainicjowała Polska Izba Makaronu, a finansuje ją Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. W specjalnej książeczce, wydanej na okoliczność akcji znajdziemy mnóstwo ciekawostek, dotyczących makaronu. Dowiemy się m. in., że pierwszy przepis na makaronowe danie stworzył pewien włoski mistrz kuchni w X wieku naszej ery, oraz że Cech Wytwórców Makaronu w Neapolu powstał w 1546 roku i od tego czasu makarony na stałe zagościły na włoskich stołach. Dla chcących poczuć się prawdziwie gwiazdorsko – broszura zawiera przepisy na makaronowe dania polskich celebrytów, np. Omeny Mensah.

– Książka jest elementem kończącym kampanię, która zaczęła się w ubiegłym roku – opowiada Jakub Mielniczuk z Polskiej Izby Makaronu. – Kampania składała się z wielu elementów, były billboardy, działaliśmy w internecie, na kulinarnych blogach, czy stronach poświęconych uprawianiu sportu.  

Polacy nie doceniają makaronu, a przecież na rynku jest mnóstwo naprawdę dobrych sprężynek, czy panne. – Mamy mnóstwo znakomitych rodzajów makaronów, nie musimy zadrościć Włochom – mówi Mielniczuk. – Dlatego zachęcam do kupowania polskiego makaronu.

Więcej o tym, jak przyrządzić makaron al dente, i dlaczego powinniśmy jeść więcej makaronu słuchaj w audycji "Pod Lupą", klikając w ikonkę dźwięku po prawej stronie tekstu.

(kd)

Czytaj także

Pierś z indyka w szafranie z sosem z pomarańczy

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2010 14:16
To danie doskonałe na uroczysty świąteczny obiad. Nie wymaga wiele pracy i nie jest bardzo trudne. Aromat pomarańczy zaostrzy apetyt wszystkich domowników, a dzięki pysznemu sosowi dodamy i piersi z indyka soczystości.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zjedz dziś włoskie spaghetti z pesto

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2011 16:00
Ten tradycyjny sos do makaronu rodem z Genui jest bohaterem obchodzonego po raz czwarty międzynarodowego dnia włoskiej kuchni.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nowy kulinarny zwyczaj. Żywe zwierzęta na stołach

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2011 07:34
Ranking najdziwniejszych dań zamieścił portal Environmental Graffiti. Znalazł się tam m.in. włoski specjał, ser owczy pełen białych pełzających robaczków.
rozwiń zwiń