Rusza druga odsłona kampanii pod hasłem "Makaron rządzi zdrowo". Bohaterem akcji jest Edek Makaron, popularny i powszechnie lubiany mieszkaniec kuchni, który musi zmierzyć się z krążącymi na swój temat plotkami. Chodzi o to, by pokazać, że makaron nie tylko tuczy, ale przede wszystkim jest zdrowy.
– Oczywiście, że "makaron rządzi zdrowo". Wszystko zależy od tego, jaką mamy świadomość jedzenia makaronu – tłumaczy Omena Mensah, dziennikarka TVN, a prywatnie zwolenniczka makaronowej diety. – Jeśli go rozgotujemy, to rzeczywiście nie będzie zdrowy, ale zapewniam, że al dente jest pyszny i nie tuczy.
Obiegowa opinia o makaronie wciąż jednak nie jest najlepsza: jest pyszny, ale żadnych potrzebnych człowiekowi do życia wartości odżywczych, poza węglowodanami, nie ma. – Ale dzięki tym węglowodanom mamy energię! – twierdzi Omena Mensah. – Makaron zawiera też magnez, który poprawia koncentrację, witaminy z grupy B, a także tryptofan, czyli składnik niezbędny do produkcji serotoniny.
Kampanię zainicjowała Polska Izba Makaronu, a finansuje ją Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. W specjalnej książeczce, wydanej na okoliczność akcji znajdziemy mnóstwo ciekawostek, dotyczących makaronu. Dowiemy się m. in., że pierwszy przepis na makaronowe danie stworzył pewien włoski mistrz kuchni w X wieku naszej ery, oraz że Cech Wytwórców Makaronu w Neapolu powstał w 1546 roku i od tego czasu makarony na stałe zagościły na włoskich stołach. Dla chcących poczuć się prawdziwie gwiazdorsko – broszura zawiera przepisy na makaronowe dania polskich celebrytów, np. Omeny Mensah.
– Książka jest elementem kończącym kampanię, która zaczęła się w ubiegłym roku – opowiada Jakub Mielniczuk z Polskiej Izby Makaronu. – Kampania składała się z wielu elementów, były billboardy, działaliśmy w internecie, na kulinarnych blogach, czy stronach poświęconych uprawianiu sportu.
Polacy nie doceniają makaronu, a przecież na rynku jest mnóstwo naprawdę dobrych sprężynek, czy panne. – Mamy mnóstwo znakomitych rodzajów makaronów, nie musimy zadrościć Włochom – mówi Mielniczuk. – Dlatego zachęcam do kupowania polskiego makaronu.
Więcej o tym, jak przyrządzić makaron al dente, i dlaczego powinniśmy jeść więcej makaronu słuchaj w audycji "Pod Lupą", klikając w ikonkę dźwięku po prawej stronie tekstu.
(kd)