Włodzimierz Siemianowski Witamina C wzmacnia układ krążenia, m.in. serce i uszczelnia naczynia krwionośne, dzięki czemu bakterie mają utrudniony dostęp do naszego organizmu. Bierze także udział w produkcji kolageniu, co powoduje, że szybciej goją nam się rany
Duże korzyści, płynące z zażywania witaminy C mogą zauważyć ludzie intensywnie trenujący fizycznie, albo ci, którzy dużo czas spędzają na powietrzu i narażeni są na przeziębienia. Prowadzone są także badania nad leczeniem dzięki witaminie C zaćmy i nad jej wpływem w terapiach antynowotworowych.
- Witamina C nie jest lekiem na wszystko, ale ma bardzo dużo właściwości przeciwzapalnych, wzmacniających naszą odporność i kondycję organizmu - mówił Włodzimierz Siemianowski anestezjolog z Centrum Medycznego MML. Jak podkreślał, witaminę C można znaleźć w wielu produktach spożywczych, m.in. w… ziemniakach. Co jeszcze warto jeść, by uzupełnić braki cennego składnika w organizmie i ile tak naprawdę witaminy C potrzebujemy, by poczuć jej dobroczynne działanie? Zapraszamy do wysłuchania materiału reporterskiego, który przygotowała Kaja Zemła.
Włodzimierz Siemianowski Witamina C ma bardzo krótki okres półtrwania w naszych organizmach, więc ważniejsza od dawki, jaką przyjmujemy jest częstotliwość przyjmowania. Im częściej tym lepiej, wówczas poziom witaminy C będzie się utrzymywał
***
Tytuł audycji: "Dajesz radę"
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Data emisji: 1.02.2017
Godzina emisji: 14.05
kd/jsz