Obieżysmak radzi, jak poznawać świat od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2016 11:42
- Warto zejść z utartego szlaku i próbować street foodu. Nawet dwie ulice dalej znaleźć można ciekawą knajpkę, choć wiadomo, to zawsze obciążone jest pewnym ryzykiem - mówił Obieżysmak, czyli podróżnik i bloger Paweł Fabrykiewicz
Audio
  • Obieżysmak, czyli Paweł Fabrykiewicz opowiada o swoich kulinarnych podróżach i przygodach (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Celem ostatniej podróży Obieżysmaka była Toskania. Podróżnik zjadł tam potrawę, której skład zaskoczył nawet samego prowadzącego Kamila JasieńskiegoZdjęcie ilustracyjne
Celem ostatniej podróży Obieżysmaka była Toskania. Podróżnik zjadł tam potrawę, której skład zaskoczył nawet samego prowadzącego Kamila Jasieńskiego/Zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay.com/Public Domain/Karriezhu

Obieżysmak i Kamil jasieński Obieżysmak i Kamil Jasieński

Fabrykiewicz tłumaczył, że podróż kulinarną warto dobrze zaplanować i jeszcze przed wylotem znaleźć ciekawe miejsca, restauracje. - Potem, w ferworze zwiedzania łatwo będzie nam je przegapić - mówił bloger. I podkreślał, że warto słuchać rekomendacji znajomych, pytać lokalnych mieszkańców, a poszukiwanie ciekawostek kulinarnych w książkowych przewodnikach to... najgorsze z możliwych rozwiązań. - Kiedyś za radą autora takiego przewodnika poszliśmy do restauracji, by zjeść carpaccio. Na szczęście w restauracji zapytaliśmy wcześniej o cenę i okazało się, że kosztowało ono tam 50 euro za talerz - wspominał w rozmowie z Kamilem Jasieńskim.

W Czwórce Obieżysmak radził, gdzie jeszcze warto szukać wiarygodnych recenzji kulinarnych, opowiadał także o najbardziej spektakularnych "wtopach", jakie zdarzyło się mu przeżyć podczas wojaży. Ttłumaczył, czemu na Kubie spodziewać się możemy fatalnej, a jednocześnie drogiej kuchni, a w USA niewiele może Polaków zaskoczyć, poza tym, że w niektórych miastach podaje się pizzę... zza pancernej szyby.

***

Tytuł audycji: "Pierwsze Słyszę"

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Paweł Fabrykiewicz (podróżnik i bloger znany jako Obieżysmak)

Data emisji: 10.10.2016

Godzina emisji: 8.05

kd/kul