Co da Europie ta umowa, o tym w materiale Michała Strzałkowskiego.
Ponadto w audycji:
- na Politechnice Warszawskiej zostało podpisane porozumienie określające termin startu satelity studenckiego PW-Sat 2 na grudzień 2017 roku. Zostanie wyniesiony przez amerykańską rakietę Falcon 9. Satelita to niewielkie urządzenie, którego celem będzie przetestowanie mechanizmu deorbitacji kosmicznych śmieci. Takich rozwiązań poszukuje Europejska Agencja Kosmiczna ESA, która wspiera przedsięwzięcia młodych konstruktorów. Więcej w materiale Doroty Truszczak.
- rozmowa Krzysztofa Michalskiego z prof. Karolem Grelą z Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych Uniwersytetu Warszawskiego, jednym z najwybitniejszych polskich uczonych młodego pokolenia, laureatem polskiego Nobla i Nagrody Ministra Nauki, którego projekt zwyciężył w konkursie TEAM-TECH finansowanym z unijnego Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój. Profesor Grela będzie pracował nad nowymi katalizatorami do reakcji metatezy olefin, rewolucyjnej metody, dzięki której mogą być otrzymywane związki wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle farmaceutycznym, chemicznym i spożywczym. Na opracowanie tych nowych katalizatorów polski naukowiec otrzymał grant w wysokości prawie 3,5 miliona złotych.
- rozmowa Artura Wolskiego z Mikołajem Pyczakiem z Krajowego Punktu Kontaktowego Projektów Badawczych UE o programie "Nauka z udziałem społeczeństwa i dla społeczeństwa" (Science with and for society). Celem tego projektu jest budowanie efektywnej współpracy między nauką a społeczeństwem, w celu pozyskania nowych talentów dla badań i innowacji oraz połączenie doskonałości naukowej ze świadomością społeczną i odpowiedzialnością.
- Parlament Europejski daje Komisji Europejskiej 2 lata na uregulowanie "złego" cholesterolu i walkę z nim poprzez określenie limitów zawartości tłuszczów trans w produktach spożywczych. Tłuszcze trans - chemicznie przetworzone tłuszcze roślinne - są obecne w wielu produktach: od oleju do gotowania po pizzę i ciastka. Są one tanie i łatwe w produkcji, ale stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia, jeśli są spożywane w nadmiernych ilościach. Mogą zablokować arterie, co z kolei prowadzi do poważnych chorób układu krążenia. Więcej w materiale Adriana Bąka.
Tytuł audycji: "Europejski magazyn plus"
pg
Jakie korzyści oznacza dla UE umowa CETA? - Jedynka - polskieradio.pl