Studia zagraniczne, zawód - szef kuchni i jeździectwo online - polecamy się na czwartek

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2020 13:34
Sprawdzimy, czy wzrosną opłaty dla polskich studentów w Wielkiej Brytanii, dowiemy się, jak to jest być szefem kuchni i podpowiemy, jak ćwiczyć jeździectwo przez internet. A to nie koniec atrakcji.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Rawpixel.comansharphoto/shutterstock.com

Pierwsze słyszę 7.00-9.00 - informacje o studiowaniu w Wielkiej Brytanii po brexicie: czy wzrosną opłaty za studia dla obywateli krajów Unii Europejskiej, czy będą mogli skorzystać z pożyczki studenckiej, co z Polakami studiującymi na Wyspach?

Dajesz radę 14.00-15.00 - Z zawodu jestem… szefem kuchni. To najważniejszy pracownik na zapleczu każdej restauracji. Nie tylko ustala menu, wymyśla smaki i dania, odpowiada za wygląd potraw, ale też organizuje pracę w kuchni, przygotowuje grafik, kontroluje obecność. Jak wygląda dzień szefa kuchni?

Strefa sportu 21.30-22.00 - jeździectwo online, czyli jak ćwiczyć czworoboki i brać udział w zawodach online? Norbert Michalak zapyta o to Łukasza Waltera - sędziego i zawodnika.

Pora Lexa 00.00-02.00 - taneczne nowości z czołowych europejskich wytwórni płytowych, relaksujące brzmienia z albumu "Moments", którego autorami są Grzegorz Demiańczuk i Grzegorz Tarańczuk, znani szerszej publiczności jako Catz 'N Dogz. Zaprasza Lex, czyli Maciej Kasprzyk.

Literatura

Każdego dnia zapraszamy na kolejne części naszych radiowych powieści. W czwartek usłyszymy: 

mat. pras./kd

Czytaj także

Zupa z pokrzyw i mleko z szyszek - jadalne rośliny

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2018 19:44
- Najdziwniejszym miejscem, w którym znalazłyśmy bardzo popularną ostatnio roślinę, jaką jest portulaka, było pobliże jednej za stacji warszawskiego metra - mówiła Kaja Nowakowska, współautorka książki "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin". 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2019 08:26
Najpierw oszaleliśmy na punkcie kuchni chińskiej, potem była pizza, kebab, sushi i burgery, a teraz wszyscy jedzą ramen.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Biblioteka muzyka. Vienio i jego literacko-kulinarno-kosmiczne podróże

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2020 14:00
W wakacyjnym cyklu sprawdzamy, co czytają i o czym piszą muzycy. - Czas izolacji to dobry moment dla polskiego czytelnictwa, a książki powracają do łask - mówił Vienio i polecał słuchaczom Czwórki m.in. książkę z pogranicza rzeczywistości i ezoteryki, a także literaturę... innych muzyków. 
rozwiń zwiń