Caprese, to rodzaj włoskiej sałatki, w której skład wchodzą: pomidory, mozzarella, bazylia i dobra oliwa. A gdyby poszerzyć ją o jeszcze jeden kolor... Oczywiście zielony - bo takie jest awokado - to wtedy przed nami na talerzu znajdzie się power sałata.
Awokado jest niezwykłym owocem, może być używany zamiast masła, można też cieszyć się jego smakiem w różnych sałatach.
Przepis został przywieziony z Frankfurtu. Kiedyś taką sałatę jadłam bardzo często. Teraz powróciłam do nieco zmodyfikowanego przepisu na "sałatę dla biegacza". Daje ona dużo energii, ma białko i co najważniejsze - jest pyszna!
Zaletą jest też krótki czas jej przygotowania. Sekret jej dobrego smaku jest podwójny. Po pierwsze mozzarella musi być włoska i dobrej jakości, po drugie awokado musi być dojrzałe. W sklepach trudno o dobre awokado i nie ma sposobu na przyśpieszenie jego dojrzewania. Trochę pomaga zostawienie awokado na parapecie albo nasłonecznionym balkonie. Najlepiej kupić je kilka dni wcześniej i spokojnie poczekać aż dojrzeje u nas w domu.
Składniki (dla jednej osoby):
- pomidor obrany ze skórki, pokrojony w plastry
- pół awokado pokrojone w plastry
- mozzarella (125g) pokrojona w plastry
- sok z cytryny do skropienia pomidorów
- liście bazylii posiekane
- papryczka jalapeno (pokrojona drobno)
- świeżo mielony pieprz, sól
- dobra oliwa
Dota Szymborska (maratonka i blogerka)
dm