Dzień Kobiet 13.05.2016 08:00

Dzień Kobiet 13.05.2016 08:00
O Audycji
Tytuł Dzień Kobiet 2016/05/13 07:00
Prowadzący Dydo Katarzyna, Jasińska Aleksandra
Opis

07:00-08:00 W pierwszej godzinie audycji opowiemy o najnowszym projekcie grupy foodshering jakim jest jadłodzielnia. Będzie to przestrzeń,w której, każdy może podzielić się jedzeniem z każdym. Również całkowicie bezpłatnie poczęstować się jedzeniem. Wziąć z lodówki lub regału to, na co ma sie aktualnie ochotę. Można również, przynieść do Jadłodzielni żywność, której nie dasz rady zagospodarować. Dzieląc się lub częstując produktami zapobiegasz marnowaniu jedzenia! gość - Agnieszka Bielska - Foodshering Warszawa 08:00-09:00 W drugiej godzinie powiemy o najnowszej inicjatywie fundacja Strefa WolnoSłowa - Ogród powszechny to wspólna inicjatywa Teatru Powszechnego im. Zygmunta Hübnera w Warszawie, Goethe-Institut i Fundacji Strefa WolnoSłowa. To ogród społecznościowy oraz przestrzeń na działania artystyczne. To miejsce wymiany wiedzy, doświadczeń i umiejętności. Miejsce dyskusji i działania. W Ogrodzie Powszechnym będziemy uprawiać rośliny i uczyć się, jak zmieniać naszą najbliższą okolicę. Jak zazielenić otaczającą nas w mieście betonową kostkę, jak wnieść do naszego otoczenia nie tylko więcej zieleni, ale i jak sprawić, że stanie się ono inspirujące i zachęcające do wspólnych działań sąsiedzkich, do aktywnego życia we wspólnocie, do dbania o ludzi i miejsca w naszym otoczeniu. gość - Weronika Chinowska, Alicja Bolkowska - Fundacja Strefa WolnoSłowa 09:00-10:00 W trzeciej godzinie w studiu pojawi się szef kuchni, kucharz i autor programu kulinarnego David Gaboriaud. Porozmawiamy o polskiej edycji święta zdrowego jedzenia, które zapoczątkował brytyjski szef kuchni Jamie Oliver. Wspólnie z Grzegorzem Łapanowskim, Elizą Mórawską, Maią Sobczak, Janem Paszkowskim organizuje warsztaty dla pięćdziesięciorga podopiecznych organizacji Charytywni Freta i Powiślańskiej Fundacji Społecznej. Warsztaty odbędą się w Food Lab Studio, profesjonalnym studio kulinarnym w Warszawie. Food Revolution day to dzień promocji prawdziwego, odżywczego, świeżego i pysznego jedzenia, które każdy z nas powinien nauczyć się przygotowywać. Jak określa to sam Jamie Olivier - jest to umiejętność ratująca życie. gość - David Gaboriaud

Goście Karolina Czarnecka, Magdalena Kisiała
Playlista
Tagi
Playlista