Jedzenie to przyjemność. Dlaczego "zajadamy" problemy?

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2020 11:23
Co zrobić, gdy jedzenie staje się lekiem na "całe zło"? Gościem Czwórki będzie Katarzyna Dudek, psychodietetyk i psychoterapeuta.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Olga Klochanko

Jemy coś pysznego gdy świętujemy, pocieszamy się jedzeniem, gdy nam smutno, jemy, gdy się złościmy i jemy, gdy po prostu mamy ochotę wyjść gdzieś z domu, a siedzenie na ławce w parku nam nie w smak.

Dlaczego jedzenie spełnia tak wiele funkcji? Czy stało się obecnie "uniwersalną przyjemnością"? Czy jesteśmy sobie w stanie poprawić humor bez tabliczki czekolady pod ręką? I co zrobić, gdy to właśnie jedzenie staje się lekiem na chociażby część "całego zła"? O tym porozmawiamy z ekspertem, Katarzyną Dudek, psychodietetykiem i psychoterapeutą. 

***

Na audycję "Strefa Prywatna" zapraszamy w poniedziałek (27.07) o godz. 20.05. - poprowadzi ją Dominika Klimek.

kd

Zobacz więcej na temat: Czwórka psychologia
Czytaj także

Polecamy książki i seriale. Do których warto zajrzeć?

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2019 12:21
W programie zagoszczą m.in. Łukasz Muszyński i Kinga Michalska. Będziemy polecać seriale, które warto obejrzeć i książki, po które trzeba sięgnąć. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nastoletnia miłość. Jak stworzyć udaną relację?

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2020 13:50
Jako nastolatkowie na miłość patrzymy zwykle przez różowe okulary. - Nie mamy własnych doświadczeń i opieramy się na wyobrażeniach, albo na tym, co zaobserwowaliśmy w świecie zewnętrznym. Ta perspektywa niewiele ma wspólnego ze stanem faktycznym - mówi psycholog Kamila Sitkowska.
rozwiń zwiń