Praca cukiernika to przede wszystkim wytwarzanie wszelkiego rodzaju ciast, ciasteczek, czekolad, a także finezyjnie dekorowanych tortów i innych deserów, które powinny nie tylko rozpieszczać podniebienia klientów, ale również zachwycać ich swoim wyglądam. Dlatego w tym zawodzie wymagana jest zarówno znajomość przepisów, umiejętność łączenia ze sobą smaków, jak i posiadanie cech mających z cukiernictwem na pozór mało wspólnego, np. zdolności manualne, cierpliwość, czy też bogata wyobraźnia.
Jak długo cukiernicy szykują się na tłusty czwartek? Jak od kulis wygląda praca nad słodkościami? Jakie wypieki najbardziej lubią Polacy? Jak w ogóle zostać cukiernikiem? O tym w najbliższej audycji.
***
Na audycję z cyklu "Dajesz radę" w czwartek (20.02) od godz. 14.05 zaprasza Ada Janiszewska.
kul/ac