Jedzenie - jak kupować, żeby nie marnować?

Każdego roku w Polsce do śmieci trafia 9 mln ton produktów spożywczych. Podpowiadamy, co robić, by uniknąć marnowania żywności.
Jak szacują Banki Żywności, jedna czwarta codziennych zakupów trafia do śmieci
Jak szacują Banki Żywności, jedna czwarta codziennych zakupów trafia do śmieciFoto: Glow Images/East News
O Audycji

Tytuł Jedzenie - jak kupować, żeby nie marnować?
Prowadzący Majchrzak Justyna
Opis

Każdego roku w Polsce do śmieci trafia 9 mln ton produktów spożywczych. Podpowiadamy, co robić, by uniknąć marnowania żywności.

Powód marnowania jedzenia jest w zasadzie jeden - kupujemy za dużo i w nieprzemyślany sposób. Na zakupy warto więc chodzić z dobrze przygotowaną listą i nie ulegać promocjom ani zachciankom.

- Jeśli chodzi o ilość wyrzucanego jedzenia, na pierwszym miejscu jest pieczywo, a dalej - owoce, warzywa, wędliny, a także jogurty i sery - mówi Marek Janiszewski z Koła Żywieniowców i Dietetyków SGGW.

Gość podpowiada, co można zrobić z resztkami jedzenia i zdradza, co znajdował w lodówkach swoich znajomych, którzy prosili go o to, by przez jakiś czas zaopiekował się ich mieszkaniem.

mg/kul

Playlista
Tagi
Playlista