Stacja Kultura 21.03.2022 10:04

Stacja Kultura 21.03.2022 10:04
O Audycji
Tytuł Stacja Kultura 2022/03/21 10:00
Prowadzący Dydo-Rosłoń Katarzyna
Opis

10.15 Kulturalny Śląsk – Maciej Kędziora krytyk filmowy, student katowickiej filmówki, filmawka Przegląd ciekawych miejsc, inicjatyw, wydarzeń kulturalnych na Śląsku. Będziemy łączyć się via skype i polecać miejsca/trasy na kulturalne spacery , miejsca ciekawe pod kątek architektonicznym lub historycznym, wydarzenia, inicjatywy oddolne. Sprawdzimy co ciekawego dzieje się na uczelniach, zwłaszcza tych artystycznych. Inicjatywy śląskich instytucji kultury na rzecz Ukrainy 10.35 Love on air OLA OPALA - Zbrodnie serca Teatr Współczesny Każda rodzina ma swoje tajemnice i dziwactwa. Trzy siostry Magrath mieszkające w prowincjonalnym miasteczku w stanie Missisipi mają ich szczególnie wiele… Pełna gorzkiego humoru, nagrodzona Pulitzerem opowieść o tym, że nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej. To także historia o ocalającej mocy międzyludzkich relacji i o tym, że najlepszymi narzędziami, by poradzić sobie z szaleństwem świata, są dystans i pogoda ducha. (mat. prasowe) Autor: Beth Henley, Przekład: Małgorzata Semil, Reżyseria: Jarosław Tumidajski, Scenografia: Mirek Kaczmarek W obsadzie: Katarzyna Dąbrowska, Monika Krzywkowska, Monika Kwiatkowska, Agnieszka Suchora, Mikołaj Chroboczek, Szymon Roszak Materiał: obrazek ze spektaklu + rozmowa z aktorką. Kolejne wystawienia sztuki będzie można zobaczyć w Teatrze Współczesnym już 23 i 24 marca! 10.45 „Przygody Sherlocka Holmesa" sir Arthura Conana Doyle’a, w tłumaczeniu Tadeusza Everta. Fragmenty opowiadania "Stały pacjent" przeczyta Szymon Roszak - aktor Teatru Współczesnego w Warszawie. 11.15 GOŚĆ - FOCUS ON FASHION – międzynarodowa wystawa fotografii mody Focus on Fashion to nie tylko okazja do zapoznania się z najlepszą współczesną fotografią mody, lecz również do zanurzenia się w kulturowej i estetycznej różnorodności. Na wystawie podziwiać będzie można prace fotografów mody z wielu zakątków świata, zajrzymy więc do niezwykłego świata wyobraźni artystów z m.in. Serbii, Ukrainy, Rosji, Hiszpanii, Izraela, a także rodzimych talentów, wśród nich studentów i absolwentów Szkoły Kreatywnej Fotografii. Przede wszystkim jednak Focus on Fashion to owoc wyjątkowego mariażu mody oraz fotografii: na wystawie będzie można zobaczyć zdjęcia będące efektem współpracy fotografów i projektantów mody skupionych w międzynarodowej społeczności twórczej wokół Krakowskich Szkół Artystycznych. Wernisaż wystawy – 21 marca (poniedziałek), g. 18.00 Gość – Jerzy Gaweł – dyrektor Krakowskich Szkół Artystycznych 11.35 Wystawa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" w Muzeum Polin Czy z talerza można wyczytać, kim jesteśmy: skąd pochodzimy, kim byli nasi przodkowie, kim są nasi sąsiedzi i jaki jest nasz styl życia? Na wystawie prezentujemy Żydów od kuchni: przybliżamy żydowską kulturę w różnych zakątkach świata, pokazując charakterystyczne potrawy, ich sposób przyrządzania, pochodzenie i znaczenie. Kultura kulinarna jest bardzo istotnym elementem żydowskiej tożsamości: umacnia poczucie przynależności do wspólnoty, a jednocześnie stanowi wyznacznik odrębności. Kształtowała się na przestrzeni tysiącleci w różnych szerokościach geograficznych i dlatego jest dziś bardzo różnorodna. Opowieść o żydowskim jedzeniu jest więc zarazem opowieścią o żydowskiej religii, kulturze i historii. Wystawa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" to podróż w czasie i przestrzeni. Prezentujemy na niej różnorodność tradycji i dań żyjących przez stulecia w diasporze Żydów. Opowiadamy o tym, jak dzięki migracjom rozpowszechniali potrawy i produkty, począwszy od średniowiecza aż po wielkie fale emigracji w XIX i XX wieku. Przedstawiamy religijny fundament spajający żydowską kuchnię, zasady koszerności związane z przygotowaniem posiłków oraz współczesne łamanie tradycji i odkrywanie na nowo kulinarnych korzeni. Skłaniamy także do refleksji, prezentując cztery rzeźby Anny Królikiewicz, przygotowane specjalnie z myślą o ekspozycji. Zapraszając na wystawę, zachęcamy do wspólnego poszukiwania odpowiedzi na pytanie: czym jest żydowska kuchnia? Odkrywając, co łączy placki ziemniaczane z latkesami i gołąbki z holiszkami, jaki związek ma czulent z adafiną i dlaczego nowojorczycy uważają ogórki kiszone i barszcz za dania żydowskie, przekonajmy się, jak bogata jest żydowska kultura kulinarna. Gość – współautorka Tamara Sztyma

Goście Sztyma Tamara, Jerzy Gaweł, Gaweł Jerzy
Playlista
Tagi
Playlista