Wege tydzień i górnicy w spódnicach

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2014 11:08
W poniedziałkowym "Poranku OnLine" opowiemy o Tygodniu Wegetarianizmu. Sporo się dzieje w różnych polskich miastach. My przy okazji podpytamy o to co, sądzicie o wegetarianizmie, a z ekspertami porozmawiamy m.in. jak ze swoją dietą radzą sobie wegetarianie-sportowcy wyczynowi oraz ile tak naprawdę kosztuje produkcja mięsa.
Wege tydzień i górnicy w spódnicach
Foto: Glow Images/East News

Ekolodzy przekonują, że jest ona bardzo nieekonomiczna i stosują to jako kolejny argument za życiem "wege" i "eko". Zobaczymy czy słusznie.

Do tego przez cały tydzień będziemy świętować urodziny Uniwersytetu Jagiellońskiego. W poniedziałek porozmawiamy z rektorem tej zacnej, polskiej uczelni.

Po 8.00 w studiu zagości Karolina Baca-Pogorzelska ze swoją nową książką pokazującą życie górników, tym razem tych w spódnicach - "Babska szychta".

Wreszcie w cyklu "Polska Wizytówka" porozmawiamy z człowiekiem, który pracuje w branży morskiej jako serwisant i inspektor jednej z dużych amerykańskich firm. Należy do wąskiego grona osób, które znają się na systemach azotowych używanych na statkach. W praktyce oznacza to tyle, że raz leci do pracy na Wybrzeże Kości Słoniowej, innym razem do Korei, jeszcze innym do Peru.

Polecamy się na nowy tydzień! Zaprasza na "Poranek OnLine" od 6.00, 12 maja, Justyna Dżbik.

Czytaj także

Śniadanie do pracy - weź sałatkę, nie kanapki

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2014 12:00
70 procent pracujących Polaków je w pracy drugie śniadanie. To ładny wynik, jednak jak mówią eksperci, nie powinien być to nasz jedyny posiłek w trakcie ośmiu godzin. Warto też zadbać, by tradycyjne kanapki zastąpić innymi propozycjami.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Marnowanie jedzenia. Jak rozwiązać ogólnoświatowy problem?

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2014 14:00
Podczas świąt nasze stoły często uginają się pod ciężarem jedzenia. Okazuje się jednak, że część frykasów, które przygotowuje się w tradycyjnych polskich domach przez kilka dni z takim namaszczeniem… ląduje w koszu na śmieci. Rocznie Polacy wyrzucają bowiem aż 9 mln ton żywności.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Głosy rewolucji żywnościowej

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2014 10:00
To solidna dawka wiedzy podana w przystępnej formie wywiadów z ekspertami do spraw żywienia.
rozwiń zwiń