- Wszystkie czerwone barwniki, związku siarki, glutaminian sodu czy aspartan nie mają korzystnego wpływu na nasz organizm. Oczywiście nie zabiją nas od razu, ale jeśli zjadamy ich więcej w jednym posiłku od razu czujemy ich wpływ - wyjaśniła w "Instrukcji obsługi człowieka".
Gość Grażyny Dobroń dodaje, że jeśli po spożyciu jakichś produktów czujemy się gorzej, warto z nich zrezygnować.
Często wydaje nam się, że organizm nam podpowiada czego potrzebuje i jemy to, na co akurat mamy ochotę.
- Sięgamy po rzeczy, w których jest wiele niespodzianek. Jeśli ktoś ma alergię, a sięga po ser pleśniowy, bo taką ma ochotę, musi liczyć się z nasileniem objawów - podkreśla dr Grażyna Pająk, biolog, immunodietyk.
Jak zmienić dietę i przyzwyczaić organizm do jej zdrowego oblicza dowiesz się słuchając całej "Instrukcji obsługi człowieka, 15 listopada 2011".
Audycji można słuchać od poniedziałku do czwartku o godz 10.45. Zapraszamy.
(asz)