Cup taster – dla niego kawa nie ma tajemnic

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2011 16:56
– Ta sama kawa, zaparzona na różne sposoby, smakuje zupełnie inaczej – przekonuje Konrad Konstantynowicz, smakosz i znawca kawy.
Audio

Jak tłumaczy Konrad Konstantynowicz, cup tasterzy to dosłownie ludzie zajmujący się próbowaniem kawy z filiżanki. Dlaczego? By rozpoznać skąd pochodzi kawa, sprawdzić czy jest warta polecenia czy też czy można z niej stworzyć własną mieszankę. W Polsce smakoszy kawy, którzy oceniają jej smak, konsystencję i aromat jest zaledwie kilkunastu.

– Niektórzy cup tasterzy pracują na plantacjach kawy. Tam sprawdzają czy kawa, która została wyhodowana nadaje się na eksport. Inni pracują w palarniach, które wyrastają jak grzyby po deszczu – tłumaczy gość "Pod lupą".

Na mistrzostwach cup tasterów, które odbywają się w różnych rejonach świata kilka razy w roku, uczestnicy mają zwykle osiem minut na ocenę ośmiu zestawów kaw typu speciality. Każdy zestaw zawiera trzy kawy, w tym jedną różną od dwóch pozostałych, ale o bardzo zbliżonym smaku. Zwycięża ten kto oceni właściwie największą ilość zestawów w najkrótszym czasie.

Więcej o kawie, jej parzeniu i ekspresach do kawy dowiesz się słuchając całej rozmowy Justyny Dżbik z Konradem Konstantynowiczem.

ap



Czytaj także

Odpady z kawy przyszłością farmacji

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2011 07:00
Cząsteczka kofeiny może zrobić wielką karierę jako podstawa do tworzenia nowoczesnych leków, potrzebnych podczas terapii astmy i problemów z sercem.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kawa i czekolada - z pozoru grzeszna przyjemność

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2011 12:00
Nie ma nic wspanialszego jak połączenie przyjemnego z pożytecznym. A taki właśnie związek tworzy kawa i czekolada.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dlaczego nie ma kawy w saszetkach?

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2011 16:43
Skoro herbata liściasta smakuje tak samo dobrze jak ta zaparzona z torebki, czemu więc kawa nie występuje w tej drugiej formie? Sprawę badaliśmy w Czwórce.
rozwiń zwiń