Nawet jeśli obawiamy się zbędnych kalorii, to i tak składniki mineralne, których dostarczymy organizmowi, są tego warte.
– Najpiękniejsze jest jednak samo rozkoszowanie się degustacją – przekonują Marta i Łukasz Lubiccy z Kazimierza Dolnego, którzy kawie i czekoladzie poświęcili całe życie.
- Z zawodu jestem aktorką i przez dziesięć lat grałam w warszawskich teatrach. Dzięki mojemu mężowi przeniosłam się do Kazimierza Dolnego i poświęciłam nowej pasji – wyrabianiu czekolady i przyrządzaniu kawy – wyjaśnia Marta Lubicka. Dodaje, że dzięki temu nauczyła się celebrować nawet najmniejszą chwilą życia.
Pan Łukasz zdradza, że jego fascynacja kawą zaczęła się od podróży do Turcji. Wtedy po raz pierwszy spróbował niezwykle mocnej i słodkiej kawy parzonej w tygielku oraz poznał orzeźwiające działanie kawy z kardamonem i limonką.
- Gdy wróciłem do Polski w żadnej kawiarni nie mogłem odnaleźć smaku, który doskonale pamiętałem z Turcji. Postanowiłem, że przeniosę choć trochę niepowtarzalnych, wschodnich aromatów i smaków do naszego kraju - dodaje.
Dziś Marta i Łukasz Lubiccy znają największe tajemnice kawy, czekolady i pralinek. Wiedzą, jak przygotowywać wysokiej jakości produkty, ktore dostarczą organizmowi składników mineralnych. Zgodnie jednak stwierdzają, że najcenniejsze są dla nich momenty, kiedy mogą się zatrzymać i rozkoszować chwilą degustacji.
Reportaż pt. "Fascynujący świat" przygotowała Urszula Żółtowska-Tomaszewska.
Reportaży można słuchać na antenie Trójki od poniedziałku do czwartku o 18.15. Zapraszamy.
Naszych reportaży mogą Państwo również słuchać na stronie internetowej Studia Reportażu i Dokumentu.
Zapraszamy też na naszą stronę na Facebooku!
(mz)