"Dobra kawa nie szkodzi"

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2012 14:44
Choć Polacy uchodzą za naród kawoszy, to ciągle brakuje nam odpowiedniej wiedzy i podejścia do tego napoju. Kilka mitów na temat picia kawy rozwiał w Czwórce Mateusz Kubik, bloger i specjalista od kawy.
Audio
Dobra kawa nie szkodzi
Foto: (fot. sxc.hu)

- Dziennie wypijam 12 kaw i ciągle żyję. Tak naprawdę ilość kofeiny w espresso jest śladowa - mówił gość "Stacji kultura". Choć Mateusz Kubik od lat zgłębia smak i aromat czarnego napoju, to kwestię wyboru najlepszej pozostawia indywidualnym gustom kawoszy. - Ja na przykład lubię kwaśną, której w Polsce właściwie się nie toleruje. Generalnie dobra kawa jest zrobiona ze świeżych ziaren, świeżo wypalona i świeżo zaparzona - opowiadał.

Jednocześnie ekspert odradzał picie czarnego napoju w formie instant. - Prawdziwej kawy jest w tym niewiele. To produkt na tyle przetworzony i sztuczny, że nie powinniśmy go dotykać - radził. Niestety w Polsce, jego zdaniem, trudno jest dostać właściwie przyrządzona kawę z ekspresu. - W 90% lokali jest ona źle zaparzona. Na przykład zaparzają espresso przez 15 sekund i wychodzi ono zupełnie niesmaczne. Ten proces powinien trwać między 20 a 30 sekund - tłumaczył.

Paradoksalnie również we Włoszech, ojczyźnie espresso, trudno, zdaniem Kubika, znaleźć dobrze zaparzoną kawę. Więcej na ten temat w nagraniu audycji.

bch

Zobacz więcej na temat: kawa POLSKA Włochy
Czytaj także

Kawa receptą na długowieczność!

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2012 23:30
Amerykańscy naukowcy z National Cancer Institute odkryli, że starsi ludzie pijący ten napój są mniej narażeni na śmierć. Wyniki ich badania opublikowano w czasopiśmie "New England Journal of Medicine".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kawa może chronić przed rakiem skóry

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2012 11:40
Jak wynika z badań, picie kawy może chronić przed podstawnokomórkowym nowotworem skóry.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czy kawa to kawa? Sprawdzą i może być drożej

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2012 08:36
Pyszna kawa latte to nie kawa? Według niektórych ekspertów tak, bo to raczej napój mleczny. Wbrew pozorom to kwestia bardzo ważna dla ceny.
rozwiń zwiń