Skąd pochodzą świąteczne przyprawy?

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2018 12:26
Kurkuma, anyż, gałka muszkatołowa, goździki -  korzystamy z nich w kuchni, ale zazwyczaj widzimy je w sproszkowanej formie, w papierkach. Skąd pochodzą?
Audio
  • Przyprawiamy świąteczne potrawy. Do czego dodać storczyk i wawrzyn? (Stacja nauka/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Mareefe/Pixabay

- Storczyk to popularna w naszej kuchni wanilia. W naturalnych warunkach może osiągnąć wysokość nawet dziesięciu metrów - mówiła Celina Kozubek-Euejda z Palmiarni Ogrodu Botanicznego w Łodzi. - To, co najczęściej możemy dostać w sklepie to tzw. cukier wanilinowy, w którym nie znajdziemy wanilii w czystej postaci. Dlatego tak naprawdę powinniśmy zawsze sięgać po wanilię pochodzącą z roślin, zamiast po jej "wanilinowy" odpowiednik - przekonywała.

Która przyprawa jest najbardziej "dekoracyjna"? Czy ostrą paprykę można uprawiać w warunkach domowych? Do czego dodawać wawrzyn szlachetny? Które rośliny trzeba dotknąć, aby wydobyć ich zapach? M. in. o tym w materiale Oliwii Olczyk 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Gość: Celina Kozubek-Euejda z Palmiarni Ogrodu Botanicznego w Łodzi

Data emisji: 20.12.2018

Godzina emisji: 12.30

ac/kd

Czytaj także

Ile czekolady jest w czekoladowym mikołaju?

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2018 13:41
Jaki skład mają świąteczne żelki? Co szkodliwego jest w ciastkach z marcepanem i co kryje się w czekoladkach z kalendarzy adwentowych? Czy warto sięgać po świąteczne słodycze?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czy warto brać kredyt na święta?

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2018 14:55
Jak przygotować święta, kiedy brakuje nam na nie pieniędzy? Jak dopiąć przedświąteczny budżet?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wypożycz drzewko na święta, nie ścinaj!

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2018 17:17
Rusza wypożyczalnia żywych drzewek - dzięki niej wprowadzimy do naszych domów zapach lasu, a po świętach, zamiast trafić na śmietnik, drzewko zostanie ponownie zasadzone.
rozwiń zwiń