| Opis |
Kto nam zepsuł chleb?
Pieczywo, na którym pojawia się pleśń już po paru dniach. Nie kwaśniejące mleko. Jabłka pokryte - dla lepszego wyglądu - warstwą wosku. Produkty spożywcze dzisiaj nie są tym samym, czym były jeszcze dwie dekady temu. Wystarczy spojrzeć na etykietę, żeby odkryć, że w mięsie wcale nie mięso musi być na pierwszym miejscu, a czekoladowy krem polecany dla dzieci może składać się w zasadniczej mierze z oleju palmowego. Otyłość, choroby autoimmunologiczne, cukrzyca, alergie - stają się chorobami cywilizacyjnymi. Jaki mają związek z tym, co jemy? Dlaczego w wielu produktach pojawiła się chemia? Ile nostalgii, a ile prawdy jest w stwierdzeniach "kiedyś chleb, mleko, szynka, były lepsze"?
Po godz. 16. jak zawsze w czwartki Komentarz Redakcji Międzynarodowej PR
|