Prawdziwa cena mięsa? To nie tylko kwestia pieniędzy

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2020 13:38
Czy uwzględnienie w cenie mięsa kosztów, jakie ponosi Ziemia przy jego produkcji i zapobiegnie dalszej degradacji środowiska, wpłynie na kulinarne nawyki Polaków?
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: Pixabay.com

Dietetycy i lekarze ostrzegają: jemy za dużo mięsa, do tego złej jakości. W ten sposób szkodzimy sobie. Ale do tych głosów dołączyli ekolodzy, którzy przekonują, że taka dieta ma zgubny wpływ na naszą planetę. Jakie koszty ponosimy jako ludzie i mieszkańcy Ziemi, produkując i spożywając zbyt duże ilości mięsa? Jak inaczej można jeszcze regulować te koszty? O tym w pierwszej godzinie audycji.

Po godz. 16.05 odwiedzimy Jordanię. Sprawdzimy m.in. czy praca na jordańskim targu to dobry pomysł i jak zostać stażystą w lokalnej organizacji humanitarnej, a następnie spędzić miesiąc na środku pustyni i nie oszaleć. Czy gościnność może stać się niekomfortowa? na te pytania odpowie podróżnik Adam Kobryń, który w tym kraju spędził trzy miesiące. 

***

Na audycję "Czat Czwórki" zapraszamy w środę (12.02), po godz. 15.05. Program poprowadzi Piotr Firan.

kd

Czytaj także

Ranne zwierzę na drodze. Jak reagować?

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2020 12:48
Wypadki z udziałem zwierząt zdarzają się zarówno na terenach leśnych, jak i na terenach miast. - W takich przypadkach, bądź, gdy zwierzę zabłądzi, wzywamy Ekopatrol - mówił Sławomir Smyk.  
rozwiń zwiń