Kasze, makarony i puszki. Żywność na czas pandemii

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2020 13:20
Na czas walki z koronawirusem i obowiązkowej dla wielu osób kwarantanny, powstała lista produktów spożywczych, które należy mieć w domu. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: SvetMedvedeva/Shutterstock.com

Są na niej pieczywo, mleko, makarony, kasze, ziemniaki, jaja, tłuszcze, owoce - suszone i w puszkach, oraz inne produkty. 

Publikacja tej listy i informacje na temat konieczności pozostawania w domach w czasie stanu zagrożenia epidemicznego skutkują ogromnym ruchem w sklepach, rosną kolejki przy kasach i ilości jedzenia wywożonego ze sklepów. Napędza to wzrost cen - zdrożało już mięso, cukier, warzywa i owoce, ale też rodzi pytanie o przygotowanie producentów żywności. Czy wystarczy żywności na czas pandemii? Czy będziemy nią rozsądnie gospodarować, czy może ilość marnowanego jedzenia jeszcze bardziej wzrośnie?

***

Na audycję "Czat Czwórki" zapraszamy w środę (18.03) o godzinie 15.05 zaprasza Piotr Firan. 

kul/kd

Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie
Czytaj także

Szlakiem serialowych dań i kulinarnych tradycji

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2020 12:02
- Termin "turystyka kulinarna" po raz pierwszy pojawił się w prasie branżowej w 1998 roku za sprawą Lucy M. Long - przypomina Beata Kwiatkowska. - Nie znaczy to jednak, że wcześniej nie mieliśmy do czynienia z tym zjawiskiem - podkreśla kulturoznawczyni Magdalena Tomaszewska- Bolałek. - Ludzie od dziesiątek lat podróżują kulinarnymi szlakami z seriali i filmów. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Superfoods - morwa na cukrzycę i odchudzanie

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2020 14:20
Pochodzi z Azji, z wyglądu przypomina jeżynę, a każda część tej rośliny ma inne właściwości lecznicze.
rozwiń zwiń