Opis |
Temat z gościem: Majówka w górach
Sprawdzimy, czy wiosna rozgościła się na dobre na tatrzańskich szlakach i jak dzisiaj wygląda wędrowanie nimi. Czy schroniska są pełne turystów? Każde z nich ma swoje przysmaki – zupa czosnkowa z grzankami w Schronisku Roztoki, szarlotka z jagodami i bitą śmietaną w Dolinie Chochołowskiej, kwaśnicę z żeberkami nad Morskim Okiem, pierogi z bryndzą na Kalatówkach i piernik w schronisku na Hali Kondratowej. Schroniska to często tradycja rodzinna. Tak też jest w przypadku Pani Ireny, właścicielki schroniska w Dolinie Chochołowskiej.
Gość: Irena Gąsienica-Roj, schronisko w Dolinie Chochołowskiej
Materiał: Weronika Puszkar
Grill niekonwencjonalny
Pieczone ziemniaki i kiełbaski na grillu to już standardowy zestaw Polaków na majówkę. Ale na grillu dzisiaj robi się zupełnie nieoczywiste potrawy. Można grillować szparagi, pomidory z serem feta, a nawet owoce.
Materiał: Anna Depczyńska
Odpoczynek przed maturą
Spacer, wycieczka rowerowa, kino lub koncert dla zrelaksowania się. A może jednak powtórka, notatki, podręczniki? W jaki sposób najlepiej spędzić ostatnie chwile przed egzaminem dojrzałości, zwłaszcza gdy trwa majówka? W jaki sposób wesprzeć organizm, mózg od strony dietetycznej? To, w jaki sposób spędzimy ten czas i co będziemy spożywać, może mieć wpływ na wyniki egzaminów.
16.00 – 17.00
Materiał, spotkanie z ciekawym człowiekiem: Oliwia Krettek
Jak wyglądał zawód drukarza królewskiego?
Zajrzymy do pracowni w Pałacu w Wilanowie, w której Mateusz Wołk-Łaniewski opowie, jak kiedyś wyglądał proces drukowania. Jakich umiejętności wymagala taka praca? Zdradzimy też dlaczego warto odwiedzić to miejsce w rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja.
16.45
Popołudniowy Przegląd Sportowy |