Opis |
Czy gotowanie to opowiadanie historii? Każda potrawa, tak jak dobre opowiadanie powinna mieć swojego bohatera. Andoni Luis Aduriz, szef kuchni restauracji Mugaritz, nie mówi o sobie "kucharz", ale "opowiadacz historii". I pewnie tym mianem można określić i innych szefów kuchni. Przepis ma swoją narrację, a konkretne składniki symbolikę, więc są niemal literackimi metaforami. Poza tym poprzez jedzenie można komunikować swoje potrzeby. Jedzenie może być komunikatem. Wystarczy sprawdzić, co się stanie, kiedy podamy komuś tak zwana czarną polewkę. Ta polska zupa była dawniej podawana kawalerowi, któremu odmówiono ręki panny. Kulinarną historię opowie- szefowa kuchni, pierwsza w Polsce kobieta, która zdobyła gwiazdkę Michelina - Agata Wojda.
Na drugie danie zjemy ślimaki. Wojtek Linek to młody kucharz ze Zgorzelca, który kuchnię polską łączy z francuską. Wojtek opowie o kulinarnych podróżach ślimaka. Materiał o daniach, które są kulinarnym komunikatem
|