| Opis |
W Sztuce jedzenia wywołamy wiosnę. Na kalendarzową musimy jeszcze chwilę poczekać, ale już dziś możemy urządzić własny ogródek w postaci farmy okiennej. Nie potrzebujemy dobrej pogody, ani gleby, aby mieć rośliny na oknie! Wystarczy kilka plastikowych butelek po wodzie mineralnej, dostęp do prądu i woda. Dzięki systemowi hydroponicznemu możemy mieć szpinak, sałatę, pietruszkę i miętę z parapetu. Jak zrobić ogródek domowy opowie Łukasz Nowacki z Fundacji Transformacja. W oczekiwaniu na wiosnę w mieście warto znać miejsca, gdzie rosną jadalne rośliny. Mniszek lekarski i szczaw zanim staną się częścią sałatki, rosną także na miejskich trawnikach. Jak je odnaleźć ? Wystarczy pójść na wernisaż Haftowanej mapy roślin jadalnych, o którym opowie Paulina Jeziorek. W Sztuce jedzenia zajrzymy także do restauracji, które biorą udział w Fine Dining Week. Kaja Zemła pozna tajniki prawdziwych i kalorycznych pączków w Domu Spotkań z Historią.
|