Opis |
To wydanie Sztuki Jedzenia zdominują osobowości, które mają wiele wspólnego z jedzeniem. Na podsumowanie podszytego kulinariami Festiwalu Transatlantyk porozmawiamy z reżyserem filmów kulinarnych, Trevorem Grahamem. Ten australijski scenarzysta, producent i reżyser filmów dokumentalnych z ponad 30-letnim stażem, słynie z fabularyzowanego dokumentu " Make Hummus Not War". W tym roku w ramach Culinary Cinema podczas festiwalu Transatlantyk pokazano film "Monsieur Mayonnaise", do którego Modest Amaro przygotował kolację. Dowiemy się także co jedli Księżna Kate i Książę William podczas swojej wizyty w Polsce. Zwieńczeniem wizyty książęcej pary w Warszawie był spacer po Łazienkach Królewskich i odwiedziny Starej Oranżerii. Tam goście wzięli udział w przyjęciu organizowanym z okazji 91. urodzin królowej Elżbiety II. Czy na stołach podczas tej kolacji pojawiły się dania z kuchni brytyjskiej? Na koniec będziemy serwować potrawy z kuchni francuskiej umieszczone w filmie: " Paryż może poczekać". Jakie jedzenie przyczyniło się do romansów bohaterki Diane Lane?
|