Opis |
Jak smakuje strach?
Odkąd luksemburski kucharz Xavier Kieffer związał się z najsłynniejszą krytyczką kulinarną Francji, bywa zapraszany na najbardziej prestiżowe imprezy. Jednak uroczysta kolacja wydana przez mera Paryża kończy się zaraz po przystawce. Ryuunosuke Mifune, najsłynniejszy kucharz sushi w Europie, pada nagle martwy. Diagnoza brzmi: zatrucie rybą. To zaskakująca treść książki "Czerwone złoto" autorstwa Toma Hillenbrand'a. Ten niemiecki pisarz stworzył gatunek kryminału kulinarnego. Jakie potrawy serwuje swoim bohaterom w książkach "Diabelski owoc" i "Czerwone złoto" o tym opowie Mateusz Szlachtycz. Kaja Zemła postara się dowiedzieć jak często jedzenie jest trucizną w kryminałach książkowych i filmowych. Czy autor/reżyser poprzez potrawy może zasugerować widzowi lub czytelnikowi śmierć bohatera? Dowiemy się także, co szykują organizatorzy Warszawskiego Festiwalu : Uliczna sztuka, uliczne jedzenie.
|