Sztuka jedzenia 3 czerwca godz. 15:06

Sztuka jedzenia 3 czerwca godz. 15:06
O Audycji
Tytuł Sztuka jedzenia 2018/06/03 15:00
Prowadzący Kwiatkowska Beata
Opis

Na widelcu Pisano o nim już w Starym Testamencie, jednak w Europie długo nie mógł zdobyć poważania. Na średniowiecznych dworach długi czas jadano … rękami. Widelce przywędrowały do Europy z Bliskiego Wschodu. Tam znano je już w IV w. n.e. i używano podczas szczególnie eleganckich uroczystości i stamtąd właśnie, w XI w. przeniesione zostały do Europy. Jak widelec dotarł do Polski opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek, szefowa Culiary Studies na USWPS i antropolog kultury. Opowiemy też o festiwalu Europa na widelcu.

Goście Jakub Gutek, Lucyna Zembowicz, Magdalena dr Tomaszewska-Bolałek
Playlista
Tagi
Playlista