Na via Tuscolana, niedaleko dzielnicy kina (tzw. Cinecittà) w Rzymie prowadził restaurację, w której stołowały się gwiazdy hollywoodzkiego kina. Po 31 latach prowadzenia restauracji we Włoszech postanowił otworzyć restaurację w Warszawie.
- W ostatnich latach we Włoszech zaszły duże zmiany. To piękny kraj, ale wspólnie z żoną podjęliśmy decyzję, by na stałe przenieść się do Warszawy - mówił kucharz Nestor Grojewski. - Większość wspaniałych włoskich produktów dziś można dostać nad Wisłą, postanowiliśmy zachowywać kubki smakowe Polaków - opowiadał.
W menu znajdziemy dania kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, takie jak ręcznie wyrabiane makarony, pizza z włoskiego pieca opalanego drewnem, krewetki oraz dania mięsne. Kucharz znany jest także z tego, że swoim gościom serwuje kuchnię... filmową. Znaną zwłaszcza dzięki jednej, wyjątkowej kinowej produkcji. O jakim filmie mowa? W jaki sposób łączy wątki filmowe i kulinarne na talerzu? O tym w nagraniu rozmowy.
Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy, w której podsumowaliśmy Insieme Day w Berlinie, podczas którego swój pokaz kulinarny z muzyką skomponowaną z dźwięków gotowania miał zdobywca wielu nagród i gwiazdki Michelin, szef kuchni Davide Oldani.
**
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Data emisji: 16.06.2019
Godzina emisji: 13.05
ac
|