Kuchnia żydowska to kuchnia z wiekowymi tradycjami. Mocniej niż z regionem związana z kalendarzem świąt religijnych. W tym roku pierwsze skrzypce zagra tradycja, bo wszystkie serwowane potrawy bazować będą na domowych recepturach.
- Najwięcej emocji wywołuje w nas jedzenie domowe. Dania serwowane w polskich domach są szczególnie zbliżone do receptur aszkenazyjskich. W tym roku postanowiliśmy więc przyjrzeć się naszemu wspólnemu dziedzictwu kulturalnemu – mówiły organizatorki wydarzenia.
Festiwal upamiętnia symbol domu w jeszcze jeden, wyjątkowy sposób. Jaki? W jaki sposób łączy się z gościnnością? Na ten temat w rozmowie inicjatorką wydarzenia - Magdą Maślak i Sabiną Francuz - założycielką kolektywu Mecyje kulturalnej grupy kulinarnej, działającej w krakowskim Chederze, propagatorka akcji #NotSoKosher.
W audycji odwiedziliśmy także Show French Touch. W Teatrze Wielkim Operze Narodowej odbyła się gala kończąca projekt związany z francuską kulturą i jedzeniem. W kolacji uczestniczył m.in. Vincent Vergne, francuski mistrza serowarstwa.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Data emisji: 13.10.2019
Godzina emisji: 13.15
|