Fartuch kuchenny jako dzieło sztuki

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2020 10:20
Birgit Jürgenssen to austriacka artystka, która poprzez swoje artefakty chce zwrócić uwagę na fakt, że praca kobiet w domu jest ciężka i niedoceniana.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/VGstockstudio

Jednym z obiektów, które stworzyła jest fartuch kuchenny, który jest jednocześnie kuchnią. O sztuce i kulinariach opowie Zofia Krawiec - krytyczka sztuki.

Będzie też o ciekawej instalacji artystycznej, jaką była Kuchnia, w której każdy mógł się poczuć jak małe dziecko. Przesycone ciepłem i humorem projekty Eli Jabłońskiej przykuły uwagę odwiedzających toruńskie CSW, w którym artystka stworzyła przeskalowaną, dużo większą kuchnię. Mimo niewygody związanej z jej użytkowaniem, realizacji tej nadany został walor funkcjonalności - gotowa jest ona bowiem do użytkowania i pomyślana jako miejsce nieformalnych spotkań.

***

Na audycję z cyklu "Sztuka jedzenia" w niedzielę (14.06) od godz. 13.05 zaprasza Beata Kwiatkowska.

kul

Czytaj także

Nie tylko curry. Kulinarna podróż do Indii

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2020 14:50
Niezwykle aromatyczna, kolorowa i bardzo smaczna - tak wygląda kuchnia indyjska. Wbrew pozorom nie jest jednorodna w całym kraju. Ale niezależnie od regionu, to, co łączy dania kuchni indyjskiej, to pasja i wyczucie zdobyte dzięki praktyce. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Philly cheesesteak. Sentymentalna kanapka z Pensylwanii

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2020 11:00
Filadelfia smakuje sandwichem hoagie, sosem serowym, stromboli, miękkimi preclami oraz cheesesteakiem. - Philly cheesesteak to klasyk fast foodu z Pensylwanii. Kanapka, która rozpływa się w ustach - mówi Alan Bochinski z Philly's Finest.
rozwiń zwiń