Sztuka jedzenia 3 października godz. 13:04

Sztuka jedzenia 3 października godz. 13:04
O Audycji
Tytuł Sztuka jedzenia 2021/10/03 13:00
Prowadzący Kwiatkowska Beata
Opis

"Mąka i woda” Sabiny Francuz – to książka z przepisami na różne wypieki. Obok chlebów, chałek, bułek, proziaków znajdziecie tam także recepturę na pyszną focaccię. Zainspirowani tą książką ruszymy w podróż pełną glutenu i porozmawiamy o bagietce. Trevor Graham jest reżyserem filmu "Monsieur Mayonnaise”, w którym długa bułka służy do…przemytu. Bagietka z majonezem stała się paszportem do wolności. Czy jednak ten rodzaj bułki ma rodowód francuski? Choć bagietka jest monumentalna jak wieża Eiffla czy Łuk Triumfalny, jej ojczyzną jest Austria. Według legend, bagietka powstała za czasów Napoleona. Ponoć piekarze cesarza stworzyli taki posiłek dla żołnierzy, który doskonale mieścił się w wojskowych tornistrach. Niektórzy wiążą historię powstania bagietki z początkami paryskiego metra, kiedy robotnicy dzielili się pieczywem podczas pracy. Stworzenie długiej bułki, by było więcej do podziału wydaje się bardzo prawdopodobne.

Goście Francuz Sabina
Playlista
Tagi
Playlista