Kuchnia i wojna. Film o tym, jak gotuje się na froncie

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2022 13:35
Kucharze w filmie "Kucharze historii" robią to, co wszyscy szefowie kuchni. Jednak warunki ich pracy są nieco inne - pracują niemal na polu walki, gotują dla żołnierzy. 
Gotowanie na polu walki ma swoje tajemnice, pokazuje je film Kucharze historii
Gotowanie na polu walki ma swoje tajemnice, pokazuje je film "Kucharze historii"Foto: Republica/Pixabay

Film "Kucharze historii" z 2009 roku, którego reżyserem jest Péter Kerekes, pojawił się ostatnio na platformie Millennium Docs Against Gravity. Ten dokument z pola walki Beata Kwiatkowska wybrała na temat niedzielnej audycji "Sztuka jedzenia"

Bohaterowie "Kucharzy historii", jak wielu szefów kuchni myślą o tym, żeby: zagotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć. Co jednak, jeśli te czynności wykonuje się z pola walki. Właśnie kuchnię i wojnę w nieoczekiwany sposób łączy ten film. Bohaterami tego obrazu są wojskowi kucharze - dla nich nie ma raczej miejsca w podręcznikach historii. Jak czytamy w opisie filmu: "Okazuje się, że kuchnie polowe odgrywają w czasie wojen nie mniejszą rolę niż czołgi i karabiny, a zaspokajanie apetytów żołnierzy może mieć przemożny wpływ na losy świata".


W filmie Kerekesa polowa kuchnia jest placem boju. Szefowie kuchni zdradzają m.in., jak przyrządzić paprykarz dla 74 tysięcy serbskich żołnierzy, coq au vin dla 500 tysięcy francuskich żołnierzy w Algierii, podczas wojny, która miała miejsce w latach 1954-62, marynowane grzybki dla sowieckich okupantów w Czechosłowacji oraz... zatruty chleb dla oficerów SS. 

Wojna, słusznie, często kojarzy nam się z głodem. O tym aspekcie konfliktów zbrojnych będzie opowiadała książka, nad którą pracuje artystka Karolina Brzuzan. Porozmawiamy z autorką o jej pracy nad "Głodową książką kucharską".

W audycji wrócimy też do serialu "M*A*S*H", w którym nieźle gotowano.

***

Na audycję z cyklu "Sztuka jedzenia" w niedzielę (16.01) zaprasza Beata Kwiatkowska

pj/mat.pras. 

Czytaj także

Z kina na talerze. Gdy filmy dostarczają inspiracji

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2021 12:24
Trwa Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków. W tym roku zabrakło na nim sekcji kulinarnej, ale nie oznacza to, że wątków kulinarnych nie ma. Kulinarne inspiracje w filmach wyszukuje Inessa Kim, miłośniczka gotowania. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Taste the TV - smak z telewizora?

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2022 12:55
Dokonania japońskiego wynalazcy mają sięgnąć naszych kubków smakowych, a to za sprawą telewizora, który będzie przekazywał smak potraw oglądanych na ekranie. Homei Miyashita i jego Taste the TV może być kulinarną rewolucją w świecie mediów. Sprawdzamy, jak ma to działać.
rozwiń zwiń