Czy w muzyce można odnaleźć wątki kulinarne?

Opera Rara ze Smakiem to cykl wydarzeń organizowanych w ramach krakowskiego festiwalu operowego. Związków między sztukami pięknymi i kulinariami nie brakuje.
Plakat festiwalu
Plakat festiwaluFoto: materiały pras.
O Audycji
Tytuł Muzyka ze smakiem? Czy wątki kulinarne znajdziemy również między nutami?
Prowadzący Kwiatkowska Beata
Opis

Poszukiwanie związków pomiędzy sztukami pięknymi i kulinariami nie jest już niczym zaskakującym, a analogia między procesem komponowania i gotowania nie jest wcale tak odległa. Właśnie ona doprowadziła do powstania definicji gastromuzykologii. O tym, ile smaku tkwi w operze opowiedziała Aga Kozak. 

Gościa zapytaliśmy m.in. o bażanta podanego na kolacji Don Giovanniemu, postach i ucztach w Traviacie oraz o truciznach, którymi uśmiercali wrogów bohaterowie. Zapraszamy do wysłuchania nagrania.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Data emisji: 3.02.2019

Godzina emisji: 13.15

Goście Aga Kozak
Playlista
Tagi
Playlista