Opis |
Marynowane męskie kwiatostany sosny, syrop z płatków maku polnego, tarta z pędami chmielu czy chwastne pesto wiosenne. To tylko niektóre przykłady na to, jak możemy skomponować danie z tego co znajdziemy podczas wiosennego spaceru. Po 8 pojawi się u nas współautorka książki "Dzikie smaki" Małgorzata Ruszkowska (połowa składu Mead Ladies). Porozmawiamy nie tylko o przepisach, ale także o tym, jak rozpoznawać jadalne dzikie rośliny, co możemy z nich zrobić? Jakie właściwości mają dziko rosnące kwiaty - czy mogą być lecznicze, trujące?
Ponadto weźmiemy udział w 48 godzinnych warsztatach pianistycznych, a od 6 będzie nam towarzyszyć raniuszek. Właściwie nie ma lepszego określenia dla tego gatunku, jak biała kulka z ogonkiem. To dlatego, że sylwetka raniuszka jest okrągła, z nieproporcjonalnie długim, ciemnym ogonem. Wierzch jego ciała i skrzydła są czarne, lotki czarnobrązowe z wąskimi białymi brzegami, głowa i brzuch białe.
|