Zapachy regulujące apetyt

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2021 21:47
Zapachy produktów mięsnych, kawy, lodów waniliowych i czekoladowych to najbardziej „sycące” zapachy.   
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Paparacy/Shutterstock.com

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, z naturalnych i bezpiecznych olejków eterycznych oraz aromatów spożywczych planują skomponować kombinacje zapachowe. Zakładają oni, że środki na tekturowych paskach będą mogły zwiększać lub zmniejszać apetyt, a także wspierać terapię osób z niedowagą lub nadwagą czy otyłością.

Badacze podczas pierwszego etapu projektu sprawdzili, jakie aromaty kojarzą się Polakom ze smacznym jedzeniem. Podczas analizy wyników zaobserwowano istotne różnice w odczuciach dotyczących apetytu po ekspozycji na produkty o aromacie wanilii. U osób z prawidłową masą ciała zapach ten miał mniejszy wpływ na apetyt, niż u osób z nadwagą lub otyłością.

Zapach bananów również podzielił grupę respondentów. Aż 68% miało po nim ochotę na jedzenie, w tym aż 264 osoby z nadwagą lub otyłością. Najbardziej sycące okazały się jednak zapachy produktów mięsnych.

Naukowcy chcą aby zapachy, które stworzą, wywoływały uczucie sytości, które będzie się kojarzyło np. ze zjedzeniem pysznego, ale kalorycznego deseru. Mogą też skierować apetyt osób odżywiających się niewłaściwie na zdrowsze produkty.

 

 

Zobacz więcej na temat: jedzenie