Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis wykazało, że regularne spożywanie niewielkich ilości jagód goji może opóźniać lub wręcz zapobiegać rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem, czyli AMD.
AMD jest odpowiedzialny za utratę wzroku u osób starszych. Badacze zauważają, iż z tą choroba zmaga się kilkadziesiąt milionów ludzi na świecie, a w Polsce ok. 1,2 mln.
Jak mówi jeden z autorów badania: „AMD wpływa na centralne pole widzenia, przez co zaburza zdolność czytania i rozpoznawania twarzy. Zbadaliśmy więc bioaktywne związki obecne w jagodach goji i odkryliśmy, że zawierają one duże ilości luteiny i zeaksantyny, o których wiadomo, że zmniejszają ryzyko chorób oczu związanych z AMD. Forma zeaksantyny, z którą mamy do czynienia w goji, jest wysoce biodostępna, co oznacza, że łatwo się wchłania w układzie pokarmowym i organizm może z niej korzystać".