Zdaniem uczonych North Carolina State University, producenci mleka skupiają się dziś przede wszystkim na materiałach i opakowaniach, które blokują światło, a tym samym przedłużają świeżość mleka. To jednak nie jest dobra droga, ponieważ warto wiedzieć, jak taki pojemnik wpływa na smak białego wyrobu. "Mleko jest bardziej podatne na przenikanie wszelkich zapachów, w tym tych z opakowania, niż większość innych napojów ze względu na swój łagodny, delikatny smak. Poza lekkim utlenianiem smak tego produktu może zmieniać się na skutek pochłaniania związków zawartych w opakowaniu oraz przenikanie - nawet przez kartonik - aromatów żywności z otaczającego środowiska chłodniczego" – przekonują amerykańscy uczeni.
W jaki materiał zatem najlepiej pakować mleko? Szło to idealny pojemnik, który pozwala zachować zarówno smak, jak i świeżość produktu. Plastikowy pojemnik też sprawdzi się świetnie, o ile dobrze ogranicza ekspozycję na światło. Natomiast kartony i woreczki foliowe najsłabiej utrzymują świeżość mleka, ponieważ oba te tworzywa nie zapobiegają przenikaniu do produktu obcych zapachów i cząsteczek.
mk