Naukowcy dodają także, że kawa może zwalczyć cukrzycę, poprzez kontrolę cukru we krwi oraz jest jednym z czynników, który pozytywnie wpływa na zdrowie wątroby.
Jak to udowodnili?
Uczestników podzielono na dwie grupy, Na tych co nie piją kawę oraz na tych co piją ją w znaczących ilościach. Dodatkowo, poddano ich badaniom takim jak kolonoskopia przesiewowa oraz endoskopia, w celu sprawdzenia stanu zdrowia ich okrężnicy.
Z analizy wynika, że to grupa pijąca kawę miała podwyższony poziom bakterii, takich jak Faecalibacterium (odpowiedzialne za hamowanie stanu zapalnego w przewodzie pokarmowymi i redukowanie zbyt dużej przepuszczalności jelita) oraz Roseburia (odpowiedzialne za spadek wagi). A także niższy poziom tych bakterii, które są powszechnie uznawane za potencjalnie szkodliwe dla naszego organizmu. Co oznacza, że kawa nie szkodzi, a wręcz sprzyja zdrowiu.
aj