Karotenoidy pozytywnie wpływają na tętnice

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2023 23:07
Dieta bogata właśnie w te składniki ma związek z mniej nasilonym odkładaniem się złogów miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: 5 second Studio/Shutterstock.com

Karotenoidy to bioaktywne związki występujące w żółtych, pomarańczowych i zielonych owocach i warzywach, takich jak marchew, szpinak, sałata, pomidory, słodkie ziemniaki, brokuły, melony kantalupa, papryka, mango, papaja, morele i dynie. Naukowcy z hiszpańskiego Instituto de Investigaciones Biomédicas August Pi i Sunyer oraz Universitat Oberta de Catalunya w Barcelonie twierdzą, że karotenoidy są potencjalnie zdolne do zwalczania miażdżycy.

"Z badania wynika, że im większe stężenie karotenoidów we krwi, tym mniejsze obciążenie miażdżycą, szczególnie u kobiet. Możemy więc potwierdzić, że dieta bogata w owoce i warzywa, a tym samym w karotenoidy, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia" - twierdzą hiszpańscy naukowcy. 

mk

Zobacz więcej na temat: marchew