Zero waste w restauracji. Czy to możliwe?

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2020 09:56
Wielbiciele opcji zero waste, dobrego jedzenia i restauracje największych miast w Polsce w ciągu roku uratowali 161 000 posiłków, nie marnując tym samym 402 500 kg CO2 - wszystko dzięki aplikacji Too Good To Go. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/arturasker

Too Good To Go to aplikacja do walki z marnowaniem żywności, która skradła serca ponad 208 000 Pogromców Marnowania Jedzenia. Koordynatorką tego projektu jest Anna Kurnatowska, która zagości w Czwórce. 

Aplikacja działa w Polsce od lipca 2019 roku. Przez ten czas do walki marnowaniem żywności przyłączyło się 208 000 użytkowników w Warszawie, Krakowie, Trójmieście, Szczecinie i Poznaniu, a kolejne miasta dołączą w najbliższych tygodniach. W ciągu roku Pogromcy Marnowania Jedzenia przechwycili ponad 161 000 paczek niespodzianek, nie marnując tym samym 402 500 kg CO2. To tyle ile wyemitowałby samolot, wykonując 1162 loty na trasie z Warszawy do Londynu. 

W audycji sprawdzimy też, co kryje się pod hashtagiem #uważniNaSuszę. Zmiany klimatyczne, postępujące znacznie szybciej niż przewidywały to modele, sprawiają, że naprzemienne susze i powodzie z roku na rok stają się coraz częstsze i przybierają na sile. Intensywne deszcze, które w ostatnich dniach dotknęły większość terenów Polski, lokalne podtopienia i powodzie – mogą dawać wrażenie, że gleba została zasilona w wodę, a susza – zażegnana. Tymczasem są to deszcze tzw. nawalne, czyli krótkotrwałe, intensywne opady występujące głównie wiosną i latem, które są przyczyną powodzi, ale nie zażegnują suszy. Klimat się zmienia – suszy towarzyszą nawałnice i zgodnie z przewidywaniami naukowców ich ilość będzie się zwiększać. Ten temat w "Ratujemy świat" zgłębi Adrianna Janiszewska. 

***

Na audycję "Ratujemy świat" zapraszamy we wtorek (21.07) w godz. 14.05 - 15.00. Program poprowadzi Kasia Dydo.

pj


Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia jedzenie
Czytaj także

Mięso z powietrza. Kolejny sposób by zmniejszyć ślad węglowy

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2019 09:53
Okazuje się, że technologia produkcji mięsa z powietrza była już znana w latach 60. Dziś powraca z sukcesem. To może być rewolucja. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ekoiści. Jarzynova podpowiada jak wycisnąć resztki do cna i zrobić porządki w lodówce

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2019 11:04
Dominika Wójciak "Jarzynova" to znana szefowa kuchni i promotorka zdrowego jedzenia. Codziennie proponuje dania, które wykluczają marnowanie jedzenia. 
rozwiń zwiń