Polskie Radio
Agnieszka Walewicz
12.09.2012
"Zgrana ekipa"- Katarzyna Błaszczyk
Środa, 12 września, Trójka, godz. 18.15 Spółdzielnia Socjalna KONAR istnieje w Tarnobrzegu od 2006 roku. Jako jedyni w mieście prowadzą tani lokal gastronomiczny z domowym jedzeniem i cateringiem. Od 6 lat Konar utrzymuje się sam, jak tego dokonali?
© Spółdzielnia Socjalna Konar. Catering przygotowany przez pracowników spółdzielni.
Posłuchaj
-
Zgrana ekipa - reportaż.mp3
Czytaj także
Pomysł na założenie Konara wziął się z bezrobocia.Spółdzielnia Socjalna to przede wszystkim biznes- mówi Agata Englot ze Spółdzielni Socjalnej Konar- jeśli nie zarabia się pieniędzy, nie można także wypełniać społecznej misji, która polega na przywracaniu na rynek pracy. Spółdzielnia Socjalna Konar nadal się rozwija, właśnie zmienia lokal na większy, a od października rusza drugi punkt gastronomiczny na uczelni. W jaki sposób zarządzać spółdzielnią socjalną? A także o tym dlaczego pracownicy muszą czuć się odpowiedzialni za swoje spółdzielnie.
Reportaż powstał w ramach projektu Uda się – upowszechnianie idei przedsiębiorczości społecznej w Polsce, dofinansowanego ze środków Funduszu Inicjatyw Obywatelskich.