Logo Polskiego Radia
IAR
Marta Kwasnicka 10.08.2010

Niedługo nie zjemy ryżu

Zmiany klimatyczne szkodzą uprawom ryżu w wielu częściach Azji.
Uprawy ryżu, źr. Wikipedia.Uprawy ryżu, źr. Wikipedia.Oliver Spalt.

Takiego zdania są amerykańscy naukowcy; ich zdaniem globalne ocieplenie może na dłuższą metę doprowadzić do wzrostu cen żywności.

Eksperci przebadali 227 upraw ryżu w Tajlandii, Wietnamie, Indiach i Chinach. W niektórych miejscach w ciągu ostatniego ćwierćwiecza wydajność spadła o 10 do 20 procent. Nie wiadomo dlaczego tak się dzieje; być może podczas cieplejszych nocy rośliny intensywniej oddychają żużywając więcej energii. Ryż jest podstawą wyżywienia trzech miliardów ludzi, naukowcy obawiają się, że im mniej będzie ryżu tym wyższe będą ceny żywności. Niedawne badania wskazują, że pod koniec wieku połowa ludzkości może stanąć w obliczu głodu ze względu na zmiany klimatyczne. Wyniki amerykańskich testów publikuje pismo Amerykańskiej Akademii Nauk (PNAS).