Małgorzata Głogowska porozmawiała z pszczelarzem Wiktorem Jędrzejewskim o miejskich pszczołach. Mężczyzna zaangażowany w życie owadów opowiedział, że wielu ludziom wydaje się, że miód od wiejskich pszczół jest smaczniejszy niż ten, który uzyskiwany jest od tych, które zamieszkują duże miasta. - To nie chodzi o wieś czy miasto. Chodzi o konkretne miejsce i warunki, w jakich pszczoły przebywają - twierdzi.
Mgr inż. Piotr Zwierzchowski z Działu Rekonstrukcji Historycznej Muzeum Króla Jana III w Wilanowie pochwalił się tym, że na terenie pałacowego ogrodu znajduje się już dziesięć uli. Dodaje również, że udało mu się też stworzyć i zasiedlić tzw. kłodę bartną (prototyp ula). - Człowiek, zanim stworzył kłodę bartną, zdążył przyjrzeć się temu, jak żyją pszczoły - ocenia. Na terenie pałacu można zakupić miód produkowany przez pracowite owady i przekonać się, jak w rzeczywistości smakuje.
Czym są kószki i jak pszczoły w nich funkcjonują? Gdzie można odbyć kurs pszczelarski i dlaczego zdobywa on liczne grono zainteresowanych?
Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Marta Januszewska
Gość: mgr inż. Piotr Zwierzchowski (Dział Rekonstrukcji Historycznej Muzeum Króla Jana III w Wilanowie)
Data emisji: 21.05.2019
Godzina emisji: 11.15
K.A/at